Start >> Tutorials >> Videoclips Downloaden, Afspelen en Converteren

Videoclips Downloaden, Afspelen en Converteren

Inleiding

Tegenwoordig lijkt iedereen die een internetaansluiting heeft met grote regelmaat YouTube te bezoeken om eventjes een paar videootjes te kijken. Al gauw blijkt dan de drang te bestaan om die videoclips te downloaden.

Bij YouTube is het mogelijk om een link op te halen om die bijvoorbeeld in je eigen weblog of website te plaatsen. In dat geval verschijnt de video dan op die plaats alsof je het er zelf hebt neergezet. Echter degenen, die geen website of blog hebben, willen soms zo'n clip downloaden om het op de eigen harde schijf te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld handig in geval de eigenaar van die clip op YouTube het zou weghalen. Dan heb je tenminste zelf nog een copie op je eigen harde schijf! Je kan het dan ook in een email naar een kennis toe sturen.

Door de grote populariteit van YouTube en soortgelijke video sites wordt de belangstelling voor het downloaden hoe langer hoe meer gewekt.

Deze tutorial tracht duidelijk te maken wat voor soort videoclip bestanden dit zijn, hoe je ze kunt downloaden en eventueel bewerken.
De programmas die ik hier behandel gebruik ik zelf al geruime tijd en zijn volgens mij de beste die ik heb gevonden in hun soort.

Om te beginnen kan ik al direkt beginnen te zeggen dat deze bestanden een extensie hebben van .FLV, een speciaal soort bestanden dus. We zullen de bestanden met .FLV extensie in het vervolg FLV Bestanden noemen.

Deze pagina is verdeeld in de onderstaande 6 secties. Veel leesplezier!

Wat is een FLV bestand?
Welke Video sites ondersteunen FLV bestanden?
FLV Bestanden Downloaden
FLV Bestand Afspelen
FLV Bestand Converteren
FLV Bestand Afspelen In HTML

Wat is een FLV bestand?

Een FLV bestand is een zogenaamd Flash bestand, een formaat dat in staat is video te tonen zonder dat het al te veel vergt qua bandbreedte op het internet. Flash bestanden kunnen ook eenvoudig vergroot worden weergegeven zonder dat het extra bandbreedte vergt. Flash bestanden kunnen op 2 manieren worden weergegeven, in FLV formaat of SWF formaat. Het verschil is dat een FLV formaat alleen de video bevat, terwijl het SWF formaat tevens een afspeler ingebakken heeft. Video sites zoals YouTube, Google Video en soortgelijken tonen het FLV formaat. Dit betekent dat de bezoeker deze videoclips alleen in zijn browser kan zien indien hij over een zogenaamde Flash Player plugin beschikt (gratis te verkrijgen bij Adobe). Het overgrote deel van de internet bezoekers hebben echter inmiddels deze speler reeds in hun browser zitten.

Welke Video sites ondersteunen FLV bestanden?

Een grote lijst van Video sites die het FLV formaat hanteren is te vinden bij Nuclear Coffee. Hieronder volgt echter een heel kleine greep:

FLV Bestanden Downloaden

FLV bestanden kunnen over het algemeen niet worden gedownload door rechterklik-save file as methode. De meeste video sites tonen de FLV clips langs een omweg. Vaak worden namelijk de bestanden en hun lokaties opgeslagen in een database. De clip wordt dan meestal via PHP of CGI programmering opgezocht in de database, en daarna direkt gevoed aan de Flash Player plugin. Het is daarom moeilijk om op traditionele wijze zo'n videoclip te downloaden.

In deze tutorial geef ik twee goede, eenvoudige en snelle methoden om FLV bestanden te downloaden.

 • VideoGet (commercieel) $19.95, van Nuclear Coffee. Dit programma is het beste en snelste programma om bijna alle videoclips te downloaden. Bestanden zijn per stuk of in een reeks (batch) te downloaden. Als je veel videos wilt downloaden dan is dit hét programma daarvoor en zeker het bedrag waard. Het is zo simpel als het invoeren (copieeren) van de link waar de video op staat en opgeven waar het moet worden geplaatst op je harde schijf. Klaar is Kees.
  Hier heb ik de Tutorial voor VideoGet. En hier kun je altijd een proefversie van VideoGet downloaden.

 • Moyea FLV Downloader (gratis) van Moyea. Dit is een gratis programma dat je in staat stelt om FLV videos interaktief te downloaden. Bestanden kunnen worden geladen in samenwerking met de browser.
  Hier heb ik de Tutorial voor Moyea FLV Downloader. En hier kun je Moyea FLV Downloader (gratis versie) downloaden.

FLV Bestand Afspelen

FLV bestanden zijn niet met de standaard media afspelers zoals Windows Media Player, WinAMP e.d. af te spelen (ik heb het dus niet over een plugin voor in de browser!). Je hebt er een speciale Flash afspeler voor nodig. Op het internet kun je verschillende FLV afspelers vinden, maar vaak ontbreken er functies aan of is het lastig in gebruik. Ik heb er verscheidene getest en gebruikt, maar uiteindelijk denk ik dat de onderstaande, gratis, FLV afspeler er bij mij als de beste uit de bus komt.

 • Moyea FLV Player (gratis). De Moyea FLV Player is een professionele Flash video afspeler dat eenvoudig is in gebruik. Het is gemaakt door Moyea Software die bekend staat om andere professionele top programmas die speciaal voor Flash zijn ontwikkeld. Je kunt er mee zowel FLV video van je harde schijf afspelen als ook video van het internet door een URL op te geven als invoer. De Moyea FLV Speler heeft geen extras nodig zoals Flash ontwikkelings programmas. Je kunt FLV bestanden eenvoudig en gecontroleerd afspelen, en voor een breder publiek dan met Quicktime, Windows Media, Real Media enz. Alle standaard afspeel controles zijn aanwezig en het kan ook automatisch worden geassocieerd met FLV bestanden (in tegenstelling tot ander FLV spelers). Dus je hoeft alleen maar een FLV bestand dubbel aan te klikken om het in de Moyea FLV Player af te spelen.
  Hier heb ik de Tutorial voor Moyea FLV Player. En hier kun je Moyea FLV Player (gratis versie) downloaden.

FLV Bestand Converteren

Soms willen we een FLV videobestand converteren zodat wij het bijvoorbeeld ook op ons mobieltje of in de iPod, of zelfs onze DVD speler, kunnen afspelen. Vele van de geadverteerde FLV converteringsprogrammas haperen. Het heeft mij enige tijd gekost om de programmas te vinden die zowel eenvoudig in gebruik waren en tegelijkertijd geen problemen opleveren. Hieronder zijn een drietal progammas, een gratis methode online en twee commerciele programmas. De beschrijvingen spreken voor zichzelf. Het is met deze programmas mogelijk om van FLV naar een ander formaat en vice versa om te zetten. De kwaliteit van de geproduceerde videos met de commerciele programmas is top!

 • Vixy.net Online (gratis). Op Vixy.net kun je online, gratis, FLV bestanden converteren. De beschikbare opties zijn conversies van FLV naar:

  • AVI voor Windows (Divx + MP3). Deze kun je afspelen met de gratis DivX speler.
  • MOV voor Mac (MPEG4 + MP3). Video formaat voor de Apple MAC computers.
  • MP4 voor iPod (MPEG4 + AAC). Video formaat voor de Apple iPod.
  • 3GP voor Mobile (MPEG4 + AAC). Video formaat voor mobiele telefoons.
  • MP3 (Alleen Audio). Audio formaat voor MP3 spelers.

 • Moyea FLV Converter (commercieel) $29.95, Pro $39.95. Met Moyea FLV Converter kun je FLV Flash video bestanden converteren naar andere video en audio formaten. Je hebt geen extra codecs nodig. Het heeft reeds een aantal ingebouwd, o.a. On2 VP6 video FLV, H263 video FLV, Nellymoser audio FLV, MP3 audio FLV, en alleen-audio FLV. Je kunt FLV bestanden converteren naar AVI, MPEG, MP4, 3GP, MOV, WMV, MP3, FLV, 3G2, WMA, AAC, DV, enz. Je kunt FLV bestanden ook converteren om op je DVD speler, PC, iPod, PSP, MP4 player, Zune, cell phones, en andere draagbare apparaten af te spelen. Je kunt er tevens ook de originele FLV bestanden editen.
  Moyea FLV Converter Lite ($29.95) versie is hetzelfde als de Pro ($39.95), echter met de Pro versie kun je een logo en/of tekst meegeven als een watermerk voor het uitvoer bestand, ook kan het Nellymoser audio FLV verwerken.
  Hier heb ik de Tutorial voor Moyea FLV Converter. En hier kun je altijd een proefversie van Moyea FLV Converter downloaden.

 • Moyea Flash Video MX (commercieel) $49.95. Moyea Flash Video MX doet het omgekeerde van Moyea FLV Converter. Het is eenvoudig te gebruiken professionele software om AVI video naar FLV of SWF te converteren om in hoge kwaliteit en geringe bandbreedte verbruik in Internet Explorer, Foxpro e.d. browsers te kunnen afspelen. Het ondersteunt als invoer video bestanden van het formaat MPEG, AVI, MPG, WMV, RM, RMVB, MOV enz. Als uitvoer geeft het Flash video FLV en/of SWF formaat.
  Het pakket omvat ook een Flash Video Batch Encoder waarmee je meerdere bestanden tegelijkertijd achter elkaar kunt verwerken. Je selecteert een reeks video bestanden, geeft de coderingswijze op en verwerkt ze in een keer.
  Hier heb ik de Tutorial voor Moyea Flash Video MX. En hier kun je altijd een proefversie van Moyea Flash Video MX downloaden.

FLV Bestand Afspelen In HTML

Rest nog te vermelden dat er ook speciale programmas zijn waarmee je als Website bouwer Flash video op je website kunt tonen. Met het onderstaande programma ben je in staat om videos op soortgelijke wijze te tonen zoals dat te zien is bij YouTube. Je hebt wel kennis nodig van HTML, echter bij het pakket (en de leverancier) zijn voldoende voorbeelden aanwezig om je deze kennis eigen te maken.

 • Wimpy Wasp (commercieel) $29.95. Met Wimpy Wasp kun je door middel van standaard HTML of middels JavaScript FLV Flash video presenteren op je website. Je hoeft geen PHP of ASP te kennen of een dure 'streaming server' te hebben. Je krijgt met Wasp een efficiente en eenvoudige, snelle, wijze om Flash video op elke gewenste plek op je website te plaatsen.
  Je kunt hier een proefversie van Wimpy Wasp downloaden.

 

 
 

 
Een zuster-site van