Start >> Tutorials >> RSS

RSS

Introduktie

In deze tutorial zal ik de doelstellingen en het gebruik van RSS uitleggen. Deze tutorial bestaat uit 2 hoofdbestanddelen t.w.:

Uitwisseling Van Informatie: Communicatie

In deze tijd staat COMMUNICATIE centraal. Met het internet op eenvoudige wijze, en zo wijd, beschikbaar wordt het hoe langer hoe eenvoudiger om informatie met elkaar uit te wisselen.

Een Communicatie voorbeeld

Een eenvoudig aktueel voorbeeld: Ik ben bezig om een stamboom en familie lijn samen te stellen. Mijn probleem was dat onze familie over de gehele wereld verspreid is. Stel je voor, in 1980, nog voor de tijd van de Personal Computer, dan had ik enkel een keuze om mij maandenlang in bibliotheken en onderzoekscentra op te houden, en daarnaast vele brieven over de hele wereld sturen, veel postzegels, ellenlange wachttijden en uiteindelijk onvolledige gegevens, gevolgd door ontmoediging.

Ik ben bevoorrecht dat ik sinds 1969 mij met computers bezig houd, en vanaf 1975 tot eind '80 mijn eigen softwarebureaus had. In 1985 werd het al wat makkelijker voor mij, want toen was ik lid van het wereldwijde FIDO netwerk. Ik onderhield toen thuis een BBS, Amsterdam BBS 4U, met 2 personal computers (onder DOS) die 24 uur openstonden, wat inhield dat ik rond de wereld kon emailen. Communicatie was een stuk gemakkelijker geworden, echter mijn telefoonkosten waren toen wel hoog.
Sinds 1995 zit ik dus op het internet. Op dat moment was het weer wat eenvoudiger, ik kon toen zelfs paginas opzoeken met behulp van Mosaic.
Op dit ogenblik is het alweer een heel stuk eenvoudiger geworden. Voor het bovenstaande probleem pakte ik Google, momenteel de beste zoekmachine. Ik tikte mijn achternaam in, Wahr, en keek naar de resultaten. Mensen waar ik van dacht dat ze in aanmerking kwamen stuurde ik een email met de vraag hoe zij terecht waren gekomen waar ze waren. Ik deed dat uiteraard in het Engels. En ja hoor, na 3 dagen had ik een aantal antwoorden, en er was er een bij uit Santiago, Chili, waar mijn vaders broer, oom Dolf, die iedereen was kwijtgeraakt, was neergestreken begin jaren '30. Zijn zoon beantwoordde mijn vragen met: "I am your cousin, Carlos". Hij was professor op de universiteit aldaar. Via hem kon ik dus een heleboel data terugvinden. Dit is dus een klein voorbeeld van wat de huidige communicatie middelen vermogen te doen.

Informatie zoekers

Weer verder over communicatie. We willen ons graag op de hoogte houden van de laatste berichten in de wereld, of het nu politiek is, technologie of gewoon ontspanning. Wat moeten we doen om die informatie tot ons te nemen? Wel, we kunnen ons abonneren op week/maandbladen of kranten. We kunnen ook het internet op en rondzoeken. Met mogelijkheden als breedband communicatie (snelle toegang), kunnen we een abonnement nemen met een 24/7 online mogelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld een Kabel-, DSL-, ADSL-, Tx- enz. verbinding zijn. Met deze opties krijgen we onze email automatisch binnen, we kunnen surfen op het net met onze web browsers zoals Internet Explorer, Netscape of andere, en de informatie direkt lezen vanaf het net. We kunnen zelfs muziek en films in huis halen als we een voldoende snelle verbinding hebben.

Informatie verstrekkers

Als we zelf creatief zijn of veel te vertellen hebben dan publiceren wij zelf onze verhalen of kennis. We kunnen dan een webpagina bouwen waar we van alles neer kunnen zetten. Het is ook mogelijk om een soort nieuwsbrief op te stellen die je rondstuurt per email naar abonnees.
Een andere mogelijkheid is om een forum te creeeren op Yahoo of MSN (daar heten ze groepen of gemeenschappen). Op zo'n forum komen mensen dan bij elkaar om ideeen, kennis of ervaringen met elkaar uit te wisselen. Je kunt ook een eigen forum opzetten met toeters en bellen met programma's die je op het internet kunt vinden.
Een min of meer nieuwe bezigheid is het creeeren van een Web Log, wordt ook wel Blog genoemd. Dat is zoiets als een dagboek. Een of meer schrijvers plaatsen er artikelen, en de lezers kunnen erop reageren, of niet. Deze blogs kunnen ook plaatjes bevatten. Een goed voorbeeld van een Blog toepassing is te vinden op http://www.amsterdamcentraal.nl. Dit is een Blog dat door een aantal correspondenten in Amsterdam wordt onderhouden. Men plaatst dagelijks allerlei nieuwtjes over de verschillende buurten, en bewoners kunnen daar hun reakties op te kennen geven.
Dit zijn zo wat voorbeelden van informatie verstrekking op het internet. De meeste informatie wordt gratis verstrekt, en sommige moet betaald.

Dynamisch Informatie Verstrekken

Met zo'n grote verscheidenheid aan informatie verstrekking merken we echter dat het ophalen van die berichten toch ook wel een vermoeiende bezigheid is. Konden wij die berichten die we spannend vinden maar direkt in onze bus of uit zichzelf op ons scherm krijgen....

De beperkingen in het verleden was dat de taal waarin de huis-tuin-en-keuken websites en informatie werd opgeslagen nogal 'dom' was. HTML is de taal waarmee die paginas werden opgemaakt en door browsers werd gelzen. Later kwam daar dan Javascript bij, een eenvoudige programmeertaal om gegevens om te vormen. Helaas waren de mogelijkheden erg beperkt omdat beide alleen maar voor min of meer statische text zorgden. Er waren wel programmeerbare websites die werden gemaakt met PHP en MySQL, daarmee kon je databases toevoegen en de inhoud van websites dynamisch wijzigen, maar het was nog steeds onvoldoende krachtig.
Nu wordt echter sinds een paar jaar XML gebruikt. Deze vorm van dynamisch websites bouwen voegt enorm veel kracht en flexibiliteit toe aan het weergeven van informatie op het internet. Met XML is het nu ook mogelijk om gegevens dynamisch door te sturen van de ene plek naar de andere. Ik wil hier niet te technisch op ingaan, dat is niet zo spannend voor de doorsnee gebruiker.

Bookmarks

Een goed methode om een gevonden webpagina te onthouden is door middel van bookmarks. We kunnen het adres van die webpagina opslaan in onze favorieten om het later weer direkt terug te kunnen vinden. Als wij op een later tijdstip willen weten of er iets nieuws op die webpagina staat dan kunnen we die pagina via onze bookmark direkt terugvinden.
Het enige bezwaar is dat je die pagina bezoekt en tot de ontdekking komt dat er nog steeds niets is gewijzigd! En als je zo een groot aantal webpaginas in je favorieten hebt staan dan wordt het wel een hele klus die hele rij telkens af te moeten lopen en elke pagina bezoeken om iets nieuws te vinden. Het zou dus prettig zijn als er iets was waardoor je automatisch zou worden bericht wanneer er iets op een van die paginas zich wijzigde.
En dat is dus waar RSS een oplossing biedt!

RSS

RSS staat voor RDF Site Summary, maar wordt ook wel genoemd Really Simple Syndication. Yuck!! Technisch, moeilijk!
Laten we maar gewoon kijken wat je ermee kunt doen.

Met RSS kun je informatie die daarvoor gemaakt is direkt op je scherm lezen zonder dat je het hoeft op te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan News Flashes op televisie. Terwijl je gewoon naar een film kijkt verschijnt er ineens een regel onderaan het scherm: President Bush is afgetreden!
Zo ook op je computer. Je hebt je 'geabonneerd' op een RSS informatie bron 'Indo Wel en Wee'. Terwijl je bezig bent de DVDs van je buurman te copieeren met DVDShrink, plopt er ineens een schermpje rechtsonder open met een bericht: 'De Nederlandse Overheid geeft alle in Nederland wonende Indos een bonus van 10.000 Euro vanwege perfekte integratie in de Nederlandse samenleving; vermits deze zich binnen 12 uren melden. Lees verder....'
Dat is handig. Je was namelijk nog lang niet van plan geweest om op 'Indos Wel en Wee' te kijken.

Wat heb je nu nodig om dit te kunnen doen?

Je hebt een zogenaamde RSS lezer nodig, een programma waarmee je RSS berichten automatisch kunt ophalen en laten zien op je scherm.
Daarnaast heb je nodig een of meerdere RSS informatie bronnen. Ook wel "news feed" of "RSS-feed" genoemd.

Hoe werkt het?

Je installeert de RSS lezer op je computer. Dan geef je in deze lezer op op welke RSS links je je wilt abonneren. Deze RSS links zijn geen gewone HTML pagina's, het zijn speciale XML aangemaakte paginas met hun eigen URL (link adres).
Een tip, Moreover ( http://www.moreover.com ) is een nieuwsberichten bron. Een soort krant dus die nieuws op allerlei gebied bijhoudt (in het Engels). Dit nieuws hebben ze gerubriceerd in een grote verscheidenheid van rubrieken. En, je kunt je via RSS op die rubrieken (gratis!) abonneren (zie de gratis Moreover Newsfeeds: http://www.moreover.com/site/products/ind/rss_feeds.html). Dus de nieuwsberichten komen automatisch op je scherm binnen. Korte berichten kun je direkt lezen, maar als het langer is dan vind je daar een link waar je op kunt klikken om het uitgebreide verhaal te lezen.

Dus... RSS geeft je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden over nieuwe informatie, zodra het verschijnt. En je krijgt meteen een link voor het uitgebreide verhaal. Je nodeloos zoeken, of er iets nieuws is op een pagina, is voorbij!

Zelf heb ik FeedReader gebruikt, een prettige, goed werkende, RSS lezer, waar Moreover al in voorgeprogrammeerd staat. De laatste versie van deze gratis RSS lezer kan hier worden gedownload: http://www.feedreader.com/.
Zie ook mijn lijst van nuttige links naar Feed Readers en Editors, RSS Portalen en Zoekmachines.

Op mijn website http://www.wahrweb.org vind je op een aantal plaatsen een RSS link ( RSS link ) die je in je RSS lezer kunt invoeren. Je kunt dan automatisch mijn laatste hersenspinsels op je scherm te zien krijgen.

 

 
[ Vervolg >> nog niet ]

 
Een zuster-site van